HTML

Vakvezető Kutyák Országos Világnapja

A Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány vakvezető kutyákkal segíti a fogyatékossággal élő emberek életét. Az alapítvány kezdeményezésére az ország több pontján megünnepeljük a Vakvezető Kutyák Országos Világnapját. A rendezvény életre hívásával célunk az ismeretterjesztés: társadalom keveset tud arról, hogy a vakvezető kutya a leghatékonyabb közlekedési lehetőség azon látássérült emberek számára, akik aktív életet akarnak élni.

Friss topikok

Linkblog

Ma van a Vakvezető Kutyák Első Országos Világnapja

2011.04.27. 10:59 Vakvezető

A Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány vakvezető kutyákkal és más segítő (mozgássérült segítő, siketeknek jelző, epilepsziaroham-jelző) kutyákkal segíti a fogyatékossággal élő emberek életét. Terápiás kutyáik pszichoterápiás és fejlesztő munkákban dolgoznak.

Az alapítvány kezdeményezésére az ország több pontján megünnepeljük a Vakvezető Kutyák Első Országos Világnapját. Az országos rendezvény életre hívásával elsődleges célunk az ismeretterjesztés. A társadalom keveset tud arról, hogy a vakvezető kutya a leghatékonyabb közlekedési lehetőség azon látássérült emberek számára, akik aktív életet akarnak élni. Ezen kívül felhívjuk látó embertársaink figyelmet arra, hogy mi és hogyan illik, hogyan helyes viselkedni az éppen munka közben útjukba kerülő vakvezető kutyákkal, pl. nem szabad étellel kínálni őket, ahogy a buszvezető orra elé sem szoktuk szendvicset emelni, amikor áthajt egy útkereszteződésen.
 
A sajtótájékoztatón beszámolunk a vakvezető kutyák kiválasztásáról, tanulási folyamatukról a képzési programban.
 
Továbbá felhívjuk a figyelmet arra is, hogy aránytalanul alacsony a vakvezető kutyák száma, ezért a vak emberek éveket várnak rájuk. Megdöbbentő szám, hogy csupán mintegy 120 vakvezető kutya áll munkában jelenleg, miközben több mint húszezer vak ember él hazánkban. Sokan hiába várnak vakvezető kutyára, mert a kiképzési kapacitás alacsony, pedig nagyon sok látássérült ember életét lehetne vakvezető kutyával megváltoztatni. A Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány két éve magánadományokból működik. Célunk, hogy a minimális állami támogatás ellenére is biztosítani tudjuk a vakvezető kutyákat a látássérült embereknek. Törekvésünk az európai mintát követi: Svájcban a társadalombiztosító utófinanszírozással támogatja ugyan a vakvezető kutyák képzését, és a közlekedésbiztonsági vizsga után a képző szervezet havi térítésben részesül a vakvezető kutya munkában töltött élete alatt, az állami támogatás azonban csak a költségek ötödét fedezi. Ezért a svájci szervezetek is főként adományokból működnek. Angliában pedig az állam teljesen kimarad a finanszírozásból, ennek ellenére az adományokból évente ezer vakvezető kutyát képeznek ki és adnak át, míg Magyarországon kevesebb, mint harmincat. 
 
 
 
A Vakvezető Kutyák Első Országos Világnapja alkalmából az ország több pontján rendezvények lesznek április 27-én. A sajtó képviselőit négy helyszínen várjuk.
- Budapesten: 14.00-kor a Vakok Iskolája, Budapest XIV. kerület, Ajtósi Dürer sor 39. Autóval: Ida u. 8. felől be lehet állni az udvarra. A sajtótájékoztató a kertben lesz.
- Miskolcon 16-18.00 között a Kandó Kálmán utcánál az Otthon Étterem előtt.
- Székesfehérváron 10-16.00 között az Alba Pláza Civil Piacterén.
- Debrecenben 16-18.00 között a Fórum Bevásárlóközpont előtt
 
Sajtótájékoztatót tart:
 
Budapest: Mezősi Tamás elnök, Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány, 30/ 738 - 2130, mezosi.tamas@barathegyisegitokutya.hu
 
Miskolc: Demján Vera, 30/ 502 - 1700, demjan.vera@indamail.hu
 
Székesfehérvár: Dr Varga Szabolcs, 30/ 665 - 4611, vaszaki@gmail.com
 
Debrecen: Bodoricsné Vincze Zsuzsanna, 06 30 57 988 04,
vincze.zsuzsa@barathegyisegitokutya.hu
 
További információ:
 
Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány
Szervező: Berta László, 20 8 519 819, barathegyi.media@gmail.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vakvezetovilagnap.blog.hu/api/trackback/id/tr812858810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása